neXt! CoMMunITy

Bine Ati Venit !

Va Rugam Sa :

- Va Inregistrati .
- Sa Respectati Regulamentul .
- Sa Aveti O Activitate Buna .
- Sa Aveti Un Comportament Civilizat .
- Si In Special Sa Stiti Ce Este Acela Un Forum .

Mai Sunt Si Alte Lucruri , Dar Lasam Asta Pe Mai Tarziu .

Cu Respect ,

neXt! CoMMuNITy

  Tutorial: criptarea comunicatiilor Instant Messaging

  Distribuiţi
  neXt!gooD+
  neXt!gooD+
  Membru neXt!
  Membru neXt!

  Numarul mesajelor : 419
  Data de inscriere : 29/06/2009
  Varsta : 27
  Localizare : Bucuresti
  Joburi/Distractii : Counter-Strike/femei/softwar
  Stare de spirit : Buna

  Tutorial: criptarea comunicatiilor Instant Messaging

  Mesaj Scris de neXt!gooD+ la data de Vin Iul 31, 2009 7:09 pm

  Clientul de Instant-Messaging Yahoo! Messenger este, cu siguranta, cea mai raspandita aplicatie de acest fel. Permite comunicare in timp real cu mai multe persoane din lista de prieteni, transfer de fisiere si colaborare de tip “white board”. Desi utilitatea clientului Yahoo! Messenger este una certa, foarte putini utilizatori cunosc faptul ca orice comunicatie realizata intre doua calculatoare, prin Y! Messenger, este una necriptata, de tip “plain text”. Acest aspect creaza o importanta bresa in securitatea comunicatiilor dvs., deoarece orice astfel de comunicatie necriptata poate fi interceptata cu usurinta utilizand programe de tip “sniffers” disponibile gratuit in internet.

  Articolul de astazi propune o solutie simpla pentru criptarea comunicatiilor prin Yahoo! Messenger, utilizand o aplicatie gratuita dezvoltata si intretinuta de SecWay France. Aplicatia se numeste SimpLite si este disponibila pentru platforma Microsoft Windows. Aplicatia poate fi folosita pentru a cripta comunicatiile facute printr-o gama larga de clienti si protocoale de tip Instant-Messaging cum ar fi: Yahoo! Messenger, MSN Messenger, AIM/ICQ, Google Talk etc.

  Criptarea comunicatiilor se face in timp real, utilizand o pereche de chei RSA cu cifru pe 2048 de biti. Utilizand acest nivel de criptare, sansele ca un atacator sa intercepteze si sa decripteze comunicatiile dvs. sunt aproape egale cu zero. Deoarece aplicatia cripteaza informatiile utilizand o pereche de chei auto-generate, este necesar ca aceasta sa fie instalata pe toate calculatoarele ce participa la sesiunile de comunicatie sau transfer de fisiere. Aceasta cerinta este obligatorie pentru a va bucura de comunicatii criptate intre cele doua puncte. SimpLite permite, totusi, si utilizarea clientului de IM si pentru conversatii necriptate, acest lucru fiind afisat in clar, in cazul in care persoana cu care conversati nu utilizeaza SimpLite.

  Aplicatia SimpLite are urmatoarele cerinte de sistem pentru a rula:
  -SimpLite va rula pe sisteme de operare Microsoft Windows.
  -SimpLite se integreaza cu cele mai noi versiuni ale aplicatiilor comune de Instant Messaging: Yahoo! Messenger, MSN Messenger, ICQ, AIM.
  -SimpLite va rula pe orice sistem cu procesor minim Pentium III la 500 Mhz si 64 MB RAM

  In continuare va propunem un scurt ghid de instalare, configurare si utilizare a aplicatiei SimpLite:
  1. Instalarea
  <BLOCKQUOTE sizset="19" sizcache="7">
  Pasul 1
  Wizard Instalare - Pas 1


  Instalarea presupune parcurgerea catorva pasi intr-un wizard simplu de utilizat.
  Primul pas prezinta succint etapele instalarii si ofera instructiuni pentru utilizator.

  Un aspect foarte important este faptul ca ultima versiune SimpLite NU va functiona cu clienti Yahoo! Messenger mai vechi decat versiunea 8.1!

  Asadar recomandam instalarea SimpLite pentru clientii Yahoo! Messenger versiunea 9.0, cea mai recenta sau 8.1. Pentru toate celelalte versiuni veti gasi pe site-ul producatorului versiunea corespondenta de SimpLite</BLOCKQUOTE>
  Pasul 2  Wizard Instalare - Pas 2


  Urmatorul pas permite utilizatorului sa opteze pentru afisarea notificarilor privind securitatea comunicatiilor prin Yahoo! Messenger.

  Aplicatia va afisa o casuta de tip pop-up in partea dreapta-jos a desktop-ului Windows pentru fiecare conexiune realizata.

  Pop-up-ul de culoare verde indica o conexiune criptata la ambele capete iar cel de culoare rosie indica o conexiune necriptata, vulnerabila la atacuri pasive de tip “sniffing”

  Recomandam activarea acestor notificari vizuale.
  <BLOCKQUOTE sizset="21" sizcache="7">
  Pasul 3  Wizard Instalare - Selectarea tipului de conexiune - Pas 3


  Urmatorul pas al instalarii SimpLite permite utilizatorului sa aleaga tipul de conexiune folosita pentru a accesa serviciile Yahoo! Messenger.

  Majoritatea utilizatorilor vor selecta “I don’t know” pentru a permite aplicatiei sa utilizeze setarile implicite ale Yahoo! Messenger.

  In cazurile in care utilizatorul se afla “in spatele” unui server proxy sau acolo unde sunt folosite servicii de tip SOCKS 4/5, acesta poate selecta tipul de conexiune specific.

  Recomandam utilizarea setarii implicite, “I don’t know” pentru a permite utilizarea setarilor implicite.</BLOCKQUOTE>
  Pasul 4  Wizard Instalare - Alegerea clientului Y!M - Pasul 4


  Ultimul pas al instalarii SimpLite permite alegerea clientului Instant Messaging.
  Implicit este selectat Yahoo! Messenger 8.1 sau mai nou, insa utilizatorii pot personaliza instalarea pentru utilizarea cu alti clienti de tip IM.

  Puteti opta pentru utilizarea cu Trilian, GAIM, Pidgin sau orice alt client ce suporta comunicatii de tip IM pe portul standard de comunicatii Yahoo! Messenger, 5050.

  Daca doriti utilizarea cu clienti Yahoo! Messenger mai vechi de versiunea 8.0 puteti alege a doua pictograma din lista. Wizard-ul de instalare va descarca automat versiunea
  SimpLite corespunzatoare selectiei dvs.
  2. Generarea de chei de criptare

  Configurarea SimpLite prespune generarea unor perechi de chei de criptare de tip RSA-2048 bit ce vor fi utilizate pentru a cripta si, implicit, decripta comunicatiile intre doi clienti de tip IM. Generarea cheilor se face intr-un proces simplu, intuitiv, ce presupune urmarirea unor pasi simpli intr-o interfata de tip wizard:
  <BLOCKQUOTE sizset="23" sizcache="7">
  Pasul 1  Wizard generare chei de criptare - Pas 1


  Primul pas in generarea cheilor presupune alegerea unui nume usor de recunoscut pentru cheile generate precum si setarea optiunilor pentru acestea.

  In campul Name veti introduce o denumire usor de retinut pentru cheile generate.
  Campul Account permite setarea unor perechi de chei personalizate pentru fiecare serviciu de tip IM securizat cu ajutorul SimpLite. Daca utilizati SimpLite pentru a cripta conversatiile facute cu mai mult de un serviciu de tip IM, selectati contul corespunzator din lista. Recomandam valoarea implicita “Global Key”, ce permite utilizarea acelorasi perechi de chei pentru toate protocoalele utilizate.
  Campurile Type si Service vor fi lasate la valorile implicite. Acestea permit setarea unui alt algoritm de criptare a cheilor decat RSA-2048 de biti.</BLOCKQUOTE>
  Pasul 2  Wizard generare chei de criptare - Pas 2


  Pasul 2 al instalarii cheilor de criptare presupune protejarea acestora printr-o parola cunoscuta doar de utilizator.
  Recomandam ca parola sa aiba un grad de complexitate sporit, un numar de minim 8 caractere si sa contina atat litere cat si cifre. Retineti parola introdusa! Fara aceasta nu puteti modifica cheile de criptare definite!
  <BLOCKQUOTE sizset="25" sizcache="7">

  Pasul 3

  Wizard generare chei de criptare - Generarea cheilor RSA


  Acest pas presupune generarea cheilor RSA. Procesul este unul automatizat. Utilizatorul este invitat sa miste cursorul mouse-ului peste fereastra din imagine, in algoritmul de generare a cheilor miscarile cursorului mouse-ului fiind considerate variabile.
  Odata ce bara de progres a ajuns la capat puteti apasa butonul “Next”.</BLOCKQUOTE>
  Pasul 4
  aLdeN`yKeSS
  aLdeN`yKeSS
  Membru neXt!
  Membru neXt!

  Numarul mesajelor : 105
  Data de inscriere : 28/08/2009

  Re: Tutorial: criptarea comunicatiilor Instant Messaging

  Mesaj Scris de aLdeN`yKeSS la data de Sam Aug 29, 2009 2:31 am

  E bun happy rau love struck:X
  DieSeL
  DieSeL
  Global Moderator
  Global Moderator

  Numarul mesajelor : 477
  Data de inscriere : 12/08/2009

  Re: Tutorial: criptarea comunicatiilor Instant Messaging

  Mesaj Scris de DieSeL la data de Sam Sept 05, 2009 3:52 pm

  Gj


  _________________

  Continut sponsorizat

  Re: Tutorial: criptarea comunicatiilor Instant Messaging

  Mesaj Scris de Continut sponsorizat


   Acum este: Joi Ian 24, 2019 7:07 am